Het antwoord op de vraag of er wel of geen vloerverwarming moet worden aangelegd, is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het hangt immers van tal van factoren af of er wel of niet voor vloerverwarming gekozen zou moeten worden. Toch kan die vraag wel rationeel benaderd worden. We zullen daarom enkele belangrijke voor- en nadelen op een rijtje zetten. U kunt kijken welke van die voor- of nadelen in uw situatie het zwaarst wegen, om uiteindelijk de knoop te kunnen doorhakken of u wel of niet voor vloerverwarming zou moeten kiezen. Zo weet u zeker dat u later geen spijt krijgt van de keuze.
Fors duurder
Helaas is het vrij kostbaar om vloerverwarming te laten aanleggen. Dat spreekt ook wel voor zich; anders had iedereen wel vloerverwarming gehad.
Het leggen van vloerverwarming is een arbeidsintensief proces en bovendien moet vaak de hele vloer uit de kamer verwijderd worden. Ook dat is een kostbare klus. Bovendien zorgt het er voor dat de woning een paar dagen niet goed benut kan worden; de kamers waar vloerverwarming gelegd wordt zijn dan immers niet bruikbaar.
Wanneer u de vloer er toch al uit haalt, bijvoorbeeld omdat er een nieuwe vloer gelegd wordt of omdat de fundering aangepast moet worden, dan kan het een goed idee zijn om direct de aanleg van vloerverwarming mee te nemen. De meeste extra kosten (het leeg halen van de ruimte, het verwijderen van de oude vloer en het aanleggen van een nieuwe vloer) worden dan immers toch al gemaakt.
Meer ruimte dan met radiatoren
Radiatoren zijn groot en onhandig. Bovendien vinden veel mensen ze lelijk. Wat er ook van zij; het is duidelijk dat mensen liever geen radiatoren hebben. Het biedt meer opties qua inrichting; u hoeft immers de woning niet meer om de radiatoren heen in te richten. Met vloerverwarming heeft u al die problemen niet; de vloer wordt eigenlijk zelf al de radiator. Hierdoor wordt het veel comfortabeler in huis en hebt u meer ruimte dan met radiatoren het geval is.