Een waterlekkage kan veel schade aanrichten. Heeft u een lekkage ontdekt? Schakel dan direct een loodgieter in. Hij kan het lek namelijk snel dichten. Hierdoor blijft de schade beperkt. Probeer niet zelf het lek te dichten. Vaak heeft dit maar tijdelijk effect. De kans is tevens aanwezig dat het lek juist alleen maar groter wordt. Heeft u regelmatig last van een lekkage? Dan kunt u mogelijk zelf wat maatregelen nemen. Hieronder vindt u vijf redenen waardoor een waterlekkage kan ontstaan.
Onjuiste aansluiting
Gaat u verbouwen en moet u hiervoor waterleidingen verleggen? Zorg er dan altijd voor dat deze goed gekoppeld worden. Wanneer dit niet zo is, ontstaat er namelijk een waterlekkage. Heeft u hier zelf geen ervaring mee? Laat dit dan doen door een loodgieter.
Sluit buitenkranen af in de winter
Heeft u een buitenkraan? Sluit de watertoevoer naar deze kraan ’s winters dan af. Doet u dit niet? Dan kan uw leiding kapotgaan doordat het water bevriest. Zo ontstaat een waterlekkage. De watertoevoer naar de buitenkraan sluit u af met een speciaal kraantje. Vergeet overigens niet het resterende water uit de leiding te laten lopen.
Achterstallig onderhoud
Laat u uw leidingwerk nooit inspecteren? Dan is de kans op een waterlekkage een stuk groter. Door veel leidingen loopt namelijk zowel koud als warm water. Door deze temperatuurwisselingen kunnen er na verloop van tijd scheurtjes ontstaan. Dit kan een waterlekkage tot gevolg hebben.
Verstopte dakgoot
Naast uw waterleiding kan een lekkage ook ontstaan door uw dak. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een verstopte dakgoot. Het water kan in dat geval niet via de regenpijp afgevoerd worden. Daarom zoekt het vaak een andere weg. Grote kans dat hierdoor een waterlekkage ontstaat.
Rommel op het dak
Ligt er veel rommel op uw dak? Dan kan uw dakbedekking beschadigen. Schade aan uw dakbedekking zorgt vaak voor een waterlekkage. Verwijder daarom regelmatig rommel van uw dak. Op deze manier beperkt u de kans op een lekkage aan uw dak.