In veel woningen in Apeldoorn is tegenwoordig vloerverwarming aanwezig. Toch zijn er ook nog genoeg huizen die verwarmd worden met behulp van radiatoren. Heeft u ook nog radiatoren aan uw muur hangen? Dan kijkt u hier mogelijk niet naar op of om. Dit is niet verstandig. U moet jaarlijks namelijk het nodige doen om uw radiatoren goed te laten werken. Eén van die dingen is ontluchten. Menig inwoner van Apeldoorn heeft geen idee hoe een radiator ontluchten in zijn werk gaat. Geldt dit ook voor u? Dan bent u hier aan het juiste adres. Wij vertellen u hier namelijk precies hoe u uw radiator ontlucht.
Waarom een radiator ontluchten?
Het is verstandig om uw radiatoren jaarlijks te ontluchten. Waarom dit nodig is? Dat heeft verschillende redenen. Allereerst worden uw radiatoren beter warm wanneer u ze regelmatig ontlucht. U laat dan immers het lucht uit een radiator ontsnappen, waardoor er meer plek is voor water. Dit zorgt voor meer warmte in huis, want in tegenstelling tot lucht wordt water wel warm.
Een tweede reden om uw radiator te ontluchten is omdat u op deze manier tikkende en borrelende geluiden voorkomt of verhelpt. Wanneer u dergelijke geluiden hoort, zit er namelijk lucht in de verwarmingsbuizen. Deze geluiden verdwijnen niet vanzelf. Nee, hiervoor moet u uw radiatoren ontluchten.
Stappenplan radiator ontluchten
Nu u weet wat het belang is van ontluchten, wordt het tijd om aan de slag te gaan. U kunt uw radiatoren zelf ontluchten. Weet u niet hoe dit werkt? Het onderstaande stappenplan helpt u hier een handje bij.
Stap 1: Open alle radiatoren in huis
Voordat u begint met ontluchten, opent u alle radiatoren in huis. Dit doet u door de radiatorkranen open te draaien. Controleer goed of u alle radiatoren daadwerkelijk geopend heeft voordat u begint.
Stap 2: Draai de thermostaat op
Staan alle radiatorkranen open? Draai de thermostaat dan op tot 25 graden en laat uw cv-ketel minimaal 10 minuten werken.
Stap 3: Draai de thermostaat terug en sluit de radiatorkranen
Heeft uw cv-ketel minimaal 10 minuten gedraaid? Draai uw thermostaat dan zo ver mogelijk terug. Sluit vervolgens de kranen van alle radiatoren in huis.
Stap 4: Begin bij de laagstgelegen radiator ontluchten en werk omhoog
Nadat u de bovenstaande drie stappen doorlopen heeft, begint u met het ontluchten. Gebruik hiervoor een ontluchtingssleutel. Start altijd bij de laagstgelegen radiator. Waarom? Omdat lucht opstijgt. Het is immers lichter dan water. Werk vervolgens langzaam maar zeker naar boven toe.
Stap 5: Open de ontluchtingsventielen
U opent het ontluchtingsventiel van een radiator met de ontluchtingssleutel. Draai deze tegen de klok in. Laat het ventiel net zo lang open staan tot er water uitstroomt. Het is geen probleem als het water vies of donker is. Sluit het ventiel vervolgens weer. Vergeet geen doek bij de hand te houden. Hiermee vangt u water op dat uit de radiator komt.
Stap 6: Test of het ontluchten gelukt is
Heeft u alle radiatoren gehad? Test dan of het gelukt is. Open hiervoor eerst alle radiatorkranen. Draai vervolgens de thermostaat weer op. Loop na 10 minuten naar uw cv-ketel en kijk of de waterdruk nog op minimaal 1,6 bar staat. Is dit het geval? Dan heeft u uw radiatoren succesvol ontlucht.
Laat uw radiatoren ontluchten door een loodgieter
Een radiator ontluchten is niet lastig. Toch komt niet iedereen er zelf uit. Lukt het u ook niet? Schakel dan een loodgieter in Apeldoorn in. Voor zo’n vakman is een radiator ontluchten een fluitje van een cent. Hij kan u bovendien helpen wanneer de waterdruk na het ontluchten minder dan 1,6 bar is.